tiistai 10. syyskuuta 2024

Tekoälyn hyödyntäminen EMBA -opinnoissa

Tekoäly on noussut yhdeksi työelämän keskeisistä työkaluista, ja myös EMBA-ohjelmassa sen hyödyntäminen alkaa olla arkipäivää. Tekoäly ei ainoastaan tehosta oppimisprosessia, vaan myös tukee opiskelijoita kehittämään innovatiivisia ratkaisuja omissa organisaatioissaan. Tässä blogissa avaan tätä  hieman ja esittelen myös uuden tekoälytyökalumme, JyuEMBA-lopputyöneuvojan.

Edelläkävijänä tekoälyn hyödyntämisessä

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu oli ensimmäinen Suomessa, joka julkaisi ohjeistuksen tekoälyn käytöstä osana opiskelua. EMBA-opinnoissa uusien digitaalisten teknologioiden hyödyntäminen on ollut keskiössä jo pitkään ja tekoäly on luonnollinen jatkumo tälle kehitykselle.

Olemme pohtineet tekoälyn parhaita käyttötapoja EMBA-opintojen kirjallisissa hanketöissä ja todenneet mm. seuraavat erityisen hyödyllisiksi:
  1. Ideointiapu: Tekoäly auttaa tutkimuskysymysten ja teoreettisten viitekehysten muotoilussa tarjoamalla uusia näkökulmia ja vaihtoehtoisia lähestymistapoja. Tämä tekee alkuvaiheen ideoinnista tehokkaampaa ja auttaa fokusoimaan työn oikein.

  2. Tekstien tiivistäminen: Monimutkaisten tieteellisten artikkelien ja muiden lähteiden tiivistäminen on yksi tekoälyn vahvuuksista. Se nopeuttaa tiedon käsittelyä ja auttaa opiskelijaa löytämään nopeasti tärkeimmät kohdat.

  3. Oman tekstin parantaminen: Tekoäly voi ehdottaa vaihtoehtoisia ilmaisuja ja tiivistyksiä, mikä parantaa tekstin selkeyttä ja luettavuutta. Tämä tekee lopputyöstä viimeistellymmän ja helpommin luettavan.

  4. Otsikkojen ja konseptien ideoiminen: Tekoäly voi auttaa luomaan iskeviä otsikoita ja terävöittämään työn ydinkonsepteja, mikä tekee lopputyöstä houkuttelevamman ja kohdennetumman.

JyuEMBA Lopputyöneuvoja - tekoäly apunasi

Tälle syksylle julkaisimme EMBA-opiskelijoiden käyttöön uuden tekoälytyökalun, lopputyöneuvojan. Se tukee EMBA-opiskelijaa lopputyöprosessin kaikissa vaiheissa. Se auttaa rakenteen jäsentämisessä, tutkimuskysymysten muotoilussa ja työn etenemisen seurannassa. Vaikka tekoäly tarjoaa hyödyllisiä neuvoja ja tukea, henkilökohtainen ohjaus on meillä aina keskeinen osa prosessia varmistaen, että opiskelija saa yksilöllistä ja kattavaa opastusta työnsä eri vaiheissa. Myös lähteiden ja viitekehysten etsimiseen EMBA-opiskelijat varustetaan kielimalleja tehokkaammilla työkaluilla ja menetelmillä.  

Se mikä tekee Lopputyöneuvoja-GPT:stä erityisen, on sen kyky ymmärtää juuri EMBA-lopputyön erityisvaatimuksia. Sille on opetettu mm. työn oikeanlainen rakenne, kriteerit ja arviointikohdat, joita Jyväskylän yliopisto EMBA-lopputöissä painottaa. Tämä erottaa sen yleisestä ChatGPTstä, sillä lopputyöneuvoja keskittyy nimenomaan EMBA-opiskelijoiden tarpeisiin ja tarjoaa täsmällistä tukea lopputyön vaatimuksiin. Täysin valmis neuvoja ei vielä ole, vaan sitä koulutetaan koko ajan. Itse asiassa haluammekin kuulla palautetta siitä miltä osin neuvojaa voisi vielä parantaa ja mitä ominaisuuksia siinä tulisi olla.  











Tekoäly ja liiketoiminnan johtaminen - syvemmälle tekoälyn maailmaan

Tekoäly EMBA-opintojen yhteydessä on toki muutakin kuin henkilökohtainen tuottavuus- ja luovuustyökalu. Teemasta on myös kokonainen valinnainen kurssi EMBA-ohjelmassa. Se antaa opiskelijoille kattavan katsauksen tekoälyn sovelluksista liiketoiminnassa. Kurssi kattaa niin tekniset mahdollisuudet kuin eettiset kysymykset, ja auttaa opiskelijoita ymmärtämään tekoälyn täyden potentiaalin omassa liiketoiminnassa.

Tervetuloa tukiälyn maailmaan, jossa tekoäly tehostaa johtajaopiskelijan matkaa kohti tavoitteitaan!



   Pasi Aaltola
   johtaja, JYU EMBA-koulutus
   pasi.aaltola(at)jyu.fi
   linkedin.com/in/pasiaaltola



   JYU Executive MBA. 40 vuotta Menestyksen polkuja.
   


   Tekoäly ja liiketoiminnan johtaminen -ohjelma käynnistyy 17.3.2025, liity joukkoon!