torstai 14. maaliskuuta 2013

Kokemuksia johtajuuden ja yhteisödynamiikan valmennuksesta Bosnia Herzegovinassa


Sain viime joulun aikaan yllättäen kutsun lähteä mukaan Euroopan jälleenrakennuspankin (EBRD) projektiin Bosnia Herzegovinaan. Pankilla on siellä erityinen pk-yrityksien kehittämiseen tähtäävä ohjelma (Enterprise Growth Programme), johon paikalliset yritykset voivat hakea mukaan.  Ohjelmaan valittu yritys saa erilaisista asiantuntijoista kootun ryhmän käyttöönsä tukemaan ja kehittämään yrityksen toimintaa.  Pankin valitsemilla asiantuntijoilla täytyy olla vähintään 15 vuoden työkokemus omalta alaltaan.

 

Kohdeyrityksenä oli Banja Lukassa sijaitseva saha/brikettitehdas joka valmistaa mm. kuormalavoja, brikettejä, pellettejä ja grillihiiliä.  Yritys työllistää n. 80 henkeä ja pääosa tuotannosta menee vietiin mm. Italiaan ja Saksaan. Yrityksen omistaja/toimitusjohtaja on 35-vuotias paikallinen yrittäjä, joka oli muutamia vuosia aiemmin perustanut yrityksen alun perin polttopuiden sahaamiseen ja myymiseen.

Asiantuntijaryhmään on valittu osaajia niin sahateollisuuden tuotannon ja energiatehokkuuden näkökulmasta kuin myös muun liikkeenjohdon asiantuntijoita, mukana on sekä suomalaisia, että paikallisia asiantuntijoita. Omalle kohdalleni tehtäväksi tuli valmentaa yrityksen johtoryhmää tavoitteena luoda toimiva ja tarkoituksenmukainen johtamisjärjestelmä yritykselle.

Tartuin tehtävään innolla ja aloin suunnitella ohjelman toteutusta aiempien kokemusteni pohjalta. Viitekehyksenä johtajuuden ja ryhmädynamiikan koulutuksissa/valmennuksissa on ollut Edgar H Scheinin prosessikonsultaation malli, jonka keskeisenä ajatuksena on auttaa osallistujia tutkimaan omaan työtään sekä oivalluttamaan ja huomaan itse kehittämisen ja muutoksen tarpeet. Muutoksen ja kehittämisen toteuttamisessa prosessikonsultti voi myös ehdottaa tarkoitukseen sopivia liikkeenjohdon työkaluja tai menetelmiä.  Keskeisin asia valmennuksessa on jäsentää yrityksen perustehtävää ja sitä tukevia rakenteita.

Toinen tärkeä näkökulma on varmistaa, että ryhmä tai organisaatio voi tehdä perustehtäväänsä hyvällä mielellä. Tämä asia tuli hyvin konkreettisesti esille kun tein valmennuksen aluksi lyhyet videohaastattelut, joissa pyysin johtajien näkemyksiä siitä miksi yritys on olemassa ja kuinka se toimii.  Katsoimme haastatteluja johtoryhmässä, kun toimitusjohtaja nousi ylös tuolistaan ja kirjoitti valkotaululle ”Start smiling”.

Prosessikonsultaatiossa keskeisin työväline on ryhmässä tapahtuva keskustelu ja on varsin merkityksellistä, että osallistujat voivat käyttää siinä omaa äidinkieltään.  Onnistuin löytämään meidän yliopistosta serbialaisen jatko-opiskelijan ja hän ystävällisesti käänsi tehtävien ja harjoitusten instruktiot serbian kielelle.  Työskentely käynnistyi juohevasti ja luulisin, että käynnistymistä auttoi se, että pystyin antamaan instruktiot heidän omalla äidinkielellään.
 
Kahden päivän aikana meillä oli yhtensä 7 kertaa 2x45 minuutin valmennussessiota.  Itselleni oli jopa pieni hämmästys kuinka hyvin prosessi lähti käytiin.  Toisaalta se ei ollut yllätys, koska olen ollut ohjaamassa vastaavia prosesseja suomalaisessa kontekstissa useita kertoja. Erilainen kulttuuri tuo toki mukanaan omat haasteensa, mutta sen olen itse kansainvälisistä yhteistyökuvioista jo aiemmin oppinut, että kotiläksyt kannattaa tehdä hyvin. Tälläkin kertaa perehdyin aika monipuolisesti balkanilaiseen kulttuuriin, faktojen ja asiatietojen lisäksi ehkä paras lähde oman ymmärryksen avaamiseksi oli nobelkirjailija Ivo Andric’hin kirja Drina-joen silta.

Johtoryhmän kehittämistyö jatkuu toukokuussa toisella tapaamisella Banja Lukassa, tässä välillä työskentelemme netin kautta. Google Drive on kätevä työkalu työstää yhteisiä dokumentteja ja tässä tapauksessa tavoitteena on jäsentää ja kirjata johtoryhmän jäsenten ammatillisia rooleja ja työnkuvauksia. Skypen avulla pääsen mukaan johtoryhmän kokouksiin ja näin vaikuttamaan kokousrutiinien ja työskentelyrakenteiden muodostamiseen. 

Olen tyytyväinen, että tartuin tähän haasteeseen, sillä se on ollut minulle varsin merkittävä oppimiskokemus  ja toivon, että voin hyödyntää sitä myös meidän omien MBA-ohjelmien ja opiskelijoiden parhaaksi.  Erityisen merkitykselliseksi tämä kokemus nousee kun sitä peilaa EBRD:n missioon. Pankki on aikoinaan perustettu luomaan ja turvaamaan rauhaa eurooppaan, eli tarjoamaan resursseja merkitykselliseen elämisen luomiseen sotimisen sijaan.  Menestyvät yritykset luovat työpaikkoja ja vakautta ihmisten elämään. Pätevän ja ammattitaitoisen johtamisen kehittämiseen kannattaa aina panostaa.


jyrki.kauppinen(at)jyu.fi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti