perjantai 11. syyskuuta 2020

Kohtaamisten kautta







Matkaani tarttui kirjastosta kirja, jossa teemana on ihmisten kohtaamisten kautta syntyneiden ideavirtojen ymmärtäminen. Johtuuko tästä vai onko sattumaa, mutta erilaisiin kohtaamisiin liittyneitä ilmiöitä on tullut vastaan monissa yhteyksissä. Viimeisin ja tämän kirjoituksen innoittaja on uusien Executive MBA-opiskelijoiden starttikurssin kirjoitukset, joissa he asemoivat itseään ja tavoitteitaan tulevalle EMBA-opintomatkalle.

Laaja toimialojen kirjo rikastuttavana tekijänä

Ensimmäinen esiin noussut aihe oli aloittaneiden opiskelijoiden taustan moninaisuus, mikä nousi näkökulmana esiin odotuksia nostavana tekijänä. Kuten tavallisesti, on myös tällä kertaa aloittavien taustan kirjo hyvin lavea niin toimialojen kuin tehtäväkenttienkin osalta. Toisaalta osalla myös oma tähänastinen matka on sisältänyt mielenkiintoisia käänteitä. 

Kokeneen liikkeenjohdon koulutukset tuovat parhaimmillaan juuri tällaisen osaavan ja heterogeenisen ryhmän yhteen, mikä puolestaan mahdollistaa hyvin rikkaan ideavirran synnyn. Hyvänä esimerkkinä eräs viime vuoden kurssiryhmän opiskelija laittoi minulle viestin, että jos joskus referenssiä kaipaan, niin seitsemän kurssikaverin kanssa tullut tehtyä uutta liiketoimintaa. 

EMBA-opintojen räätälöintiin uusia ulottuvuuksia 

Toinen nostoni on oman opintopolun tavoitteellisuuden räätälöiminen juuri omaan tarpeeseen. Tämä voisi ensi silmäyksellä näyttää hyvin itsenäiseltä ja jopa yksinäiseltä pohdinnalta. Jos kuitenkin ottaa tähän kohtaan linkin edelliseen, voi kurssiryhmän arvo nousta odottamattomiin korkeuksiin. 

Vaikka tavoitteet asetetaan palvelemaan omaa tarkoitusta, voi niihin löytyi uusia ja yllättäviä tapoja uusien kontaktien kautta: olisiko tuolla toimialalla jotain erityisen kiinnostavaa tarkkailtavaa tai tuo kurssikaveri on tehnyt aiemmin sellaisen hankkeen, johon itse olen ryhtymässä. Taas osaavan ja heterogeenisen ryhmän kesken on mahdollista luoda jotain uutta.  

Henkilökohtaisen uusiutumisen maksimointi

Koska kaikessa pitää olla se kolme pointtia, niin tietenkin myös tässä on. Kolmanneksi valikoitui edellisestä tulleen aasinsillan kautta henkilökohtainen uusiutuminen. Vanha sanonta toteaa, ettei pyörää aina kannata keksiä uudelleen ja se on erinomainen ohjenuora tässäkin. Tiede ja taide, sosiaaliset järjestelmät sekä kaikki muukin yhteiskunnallinen kehitys on pitkälti rakentunut aina olemassa olevan päälle. Isoimmat hypyt ovat kuitenkin saavutettavissa silloin kuin voidaan löytää eri lähtökohdista käynnistyvä prosessi, jonkinlainen paradigman muutos. 

Kuten kahdessa edellisessäkin kohdassa, jälleen tässäkin kokenut ja monipuolisella historialla marinoitu ryhmä pystyy tarjoamaan näitä paradigman muutoksen mahdollistavia hyppyjä, jos niille osaa vain antautua. Mikäänhän ei tapahdu itsestään ja ilman syytä, vaan kaikkeen tarvitsee aina tehdä ponnisteluja. 

Jos palaan lopuksi vielä siihen kirjaan, niin kohtaamisten määrällä oli merkitystä, mutta erityisesti niiden laadulla. Ollaan avoimia uusille ajatuksille ja käytetään kohtaamiset hyväksi! 










jani.kurhinen(at)jyu.fi
koulutuspäällikkö, JYU Executive MBA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti