torstai 1. syyskuuta 2022

Kaiken takana on hyvä henkilöstöjohtaminen

Toimin hiljattain toisena tarkastajana kahteen hyvin eri tyyppiseen EMBA-lopputyöhön. Toinen niistä tarkasteli asiakaskokemuksen kehittämistä ja toisessa etsittiin keinoja kulujen vähentämiseen. 

Toki, kun riittävän kaukaa katsotaan, niin onhan näillä tiettyjä yhtäläisyyksiäkin: niin paremmalla asiakkaiden huomioimisella kuin organisaation tuottavuuden nostolla on perimmäisenä tarkoituksena parantaa liiketoiminnan kannattavuutta siten, että asiakkaat käyttävät mielellään rahansa juuri tähän toimintaan, ja toisaalta, että omassa toiminnassa tehdään mahdollisimman vähän tuottamatonta työtä. 

Joka tapauksessa näiden töiden lähtökohta oli keskenään hyvin erilainen ja kehittämishankkeet lähtivät erilaisilla tarkoitusperillä liikkeelle. Kuitenkin molemmat ajautuivat toisistaan tietämättä hyvin samankaltaisiin toimenpiteisiin ja erityisesti hyvin samankaltaiseen tulevaisuuden tiekarttaan.  

Kummankin työn yhteenvedon keskiöön nousi hyvin toteutettu henkilöstöjohtaminen, jota ilman ei asiakkaita kohdata täydestä sydämestä eikä erityisesti tehosteta vuosien (tai vuosikymmenten) takaisia sisäisiä toimintamalleja. Työntekijät, eli siis ihmiset, ovat niitä, jotka kohtaavat asiakkaita, eli toisia ihmisiä ja oppivat tekemään asioita uusilla tavoilla. Juuri näiden ihmisten on uskottava omaan tekemiseensä ja haluttava tehdä työtään organisaation eduksi.  

Henkilöstön johtamisesta on puhuttu julkisuudessa paljon, mutta ehkä tämä ei kuitenkaan ole vain “ismi” siellä muiden joukossa: henkilöstön arvostaminen, osaamisen kehittäminen ja oikeiden kyvykkyyksien tunnistaminen toimivat hedelmällisenä alustana tavoittelemaan strategisen johdon visiota, johon kaiken toiminnan pitäisi tähdätä. 

Hyvin toteutettu henkilöstöjohtaminen ei siis ole vain mukavaa puuhastelua, vaan näidenkin kahden esimerkin mukaisesti kovan liiketoiminnan ydintä, jolla tähdätään kokonaisvaltaisesti parempaan tulokseen. 











Jani Kurhinen, koulutuspäällikkö
jani.kurhinen(at)jyu.fi
JYU Executive MBA. Menesty johtajana.
emba.jyu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti