perjantai 31. toukokuuta 2024

Tekoäly, on se..

Onko ihminen luonut maapallolle itselleen älykkään kaverin, joka viisastuu huimaa vauhtia ja on menossa älykkyydessä ihmisen ohi? 

Koko ihmislajin kehityksen ajan olemme tarvinneet teknologiaa ja työkaluja kehittyäksemme ja muuttuaksemme. Ammoisina aikoina otimme käyttöön kivikirveen, oikeastaan teräväksi hiotun tai pilkotun kiven. Tuota työkalua käytimme jopa yli miljoona vuotta. Nykyihminen miettii, että olikohan lopussa ”myynnissä” versio kivikirves 1000123, vai kuinhan uudet mallit silloin brändättiinkään? Oli miten oli, tuo teknologia avaa ihmisen ikiaikaista ja suorastaan elimellistä yhteyttä teknologiaan. Kivikirves nimittäin mahdollisti aikaisempaa suuremman proteiinin saannin ja aivojemme kasvun.

Yksi iso virta ihmiskunnan kehityksessä onkin kulkenut teknologisen kehityksen kautta, ja tätä kautta elämä, työelämä ja yhteiskuntamme ovat muovautuneet. Eräs näköala viimeaikaiseen, viimeisten satojen vuosien aikana tapahtuneeseen kehitykseen avautuu niin sanottujen teollisten vallankumousten kautta. Ensimmäinen vallankumous 1700-luvun lopulla toi höyrykoneen ja tehtaiden synnyn, toinen vallankumous 1800-luvun lopulla mahdollistui sähkön, polttomoottorin kehityksen kautta sekä samalla tuotantolinjojen rakentumisen myötä. Juha Väätäisen Euroopan mestaruuden aikoihin, eli 1970 luvun alkuun, ajoittuu kolmannen teollisen vallankumouksen alku ja silloin siirryttiin vähitellen automaation ja tietokoneiden aikaan. 

Nyt jo jonkin aikaa on puhuttu neljännestä teollisesta vallankumouksesta, jonka keskiössä ovat keskenään vuorovaikutuksessa olevat laitteet, järjestelmät ja niiden jatkuva kehittyminen. Kaiken takana tekoäly.


Samalla ihan viimeaikainen keskustelu on tuonut uusia ulottuvuuksia ihminen-teknologia keskusteluun ja vain muutaman vuoden takainen keskustelu neljännestä teollisesta vallankumouksesta tuntuu jo vanhahtavalta. Tekoälyn huima kehitys on nimittäin laittanut arvioimaan perustavalla tavalla uusiksi ihmisen ja teknologian suhdetta. Onko ihminen luonut jotakin, joka vallalle päästessään tai harkitsemattomasti käytettynä pystyisi kehittymään arvaamattomaan ja mahdollisesti hallitsemattomaan suuntaan? Ollaan tilanteessa, jossa teknologia ei välttämättä yksioikoisesti vahvista ihmistä. 

Samalla uusi teknologia lupaa valtavia hyötyjä. Ehkäpä saamme apua jättimäisiin kysymyksiin alkaen maailman synnyn ymmärtämisestä vaikkapa ilmastonmuutoksen eri tekijöiden syvempään tunnistamiseen ja ehkä tapoihin niihin vaikuttamiseen. Ja varmasti muutokset yltävät vahvasti ja monin eri tavoin työelämään ja muuhunkin elämään. Asiantuntija toisensa jälkeen lyö pöytään kovia ennusteita, kuinka nopeasti ja rajusti työelämä muuttuu.

EMBA ja tekoäly


Yksi näköala tekoälyn kehityksen hirmuiseen vauhtiin on avautunut EMBA Tekoäly ja liiketoiminnan johtaminen -johtamisohjelman kautta. Ohjelma pidettiin ensimmäisen kerran vain kaksi vuotta sitten eli 2022 keväällä ja nyt kolmannen kerran keväällä 2024. Tämä lyhyt hetki on tuonut hämmästyttävän määrän syviä muutoksia siihen mitä tekoäly on ja kuinka sitä voi käyttää. 

Muutoksen pääsuunta on ollut tekoälyn jatkuva raju kehittyminen, joka on samalla tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia ottaa käyttöön tekoälyn elementtejä niin jokaiselle henkilökohtaisesti kuin myös jokaiselle organisaatioille. Koska Suomessa alkaa olla tapana nostaa esille kolme pointtia, niin tämän kevään ohjelman pohjalta tekoälystä, johtamisesta ja organisaatioista tuon esille seuraavat kohdat:

1) Tärkeää on strateginen näkemys tekoälyn mahdollisuuksiin

Tekoälyn viimeaikainen kehitys ja erityisesti kielimallit ja monet muut sovellukset ovat arvokkaita työkaluja asiantuntijoille. Puhutaan yleisesti, kuinka tämän päivän työelämän menestysmalli on ihminen + tekoäly kombinaatio eli tekoälyä taitavasti käyttävä osaaja.

Tämä ei saa vähentää johdon tarvetta nähdä tekoäly strategisemmin. Tarvitaan strategista näkemystä, kuinka tekoälyä käytetään koko organisaation ydintoimintoja uudelle tasolle nostavalla tavalla.

2)  Asiakkaiden kasvavat vaatimukset on tosiasia

Edelläkävijä organisaatiot ja asiantuntijat ottavat väistämättä tekoälyn mahdollisuuksia käyttöön. Tämä tulee tarkoittamaan parempaa laatua niin asiakkaille kuin kansalaisillekin, parempaa kykyä ennakoida asiakkaan ja kansalaisen tarpeita ja tilanteita, yhä suurempaa kykyä tuottaa yhä yksilöllisempää ja paremmin kohdennettua palvelua, jne. Tämä johtaa uudenlaisen paineeseen asiakkaiden ja kansalaisten taholta kaikkia muitakin organisaatioita kohtaan jatkuvasti kehittää toimintaa ja ottaa tekoälyä taitavasti käyttöön. 

3) Tekoälyn huima kehitys avaa uusia käyttökohteita

Tekoäly on tullut jäädäkseen, mutta se ei pysy sellaisena kuin se nyt on. Tekoälyn muuttuminen on varmaa ja tämä tulee haastamaan organisaatiot jatkuvaan tekoälyn kehityksen seurantaan ja tekoälyn mahdollisuuksien käyttöön ottamiseen omassa organisaatiossa. Kuluva vuosi 2024 tulee tuomaan vielä paljon uutta ja mitä onkaan luvassa 2025?

Tämä aika tässä kesän alussa on paikka sanoa kiitokset kaikille erinomaisesta yhteistyöstä ja vaikuttavasta lukuvuodesta.

Aurinkoista kesää ennakoiden pistin tekoälykaverin töihin ja pyysin tuottamaan kesämottoja. Ja niitähän tuli, eikä tainnut vielä takki tyhjentyä, mutta jossakin kohtaa lopetin kysymästä lisää. Ihmisen järjellä tekoälyn tuottamista erinomaisista ehdotuksista valitsin seuraavat kolme virikkeiksi kesää ajatellen:

  • Jokainen päivä on uusi seikkailu
  • Auringon alla on kaikki mahdollista
  • Kesän hiljaisuus voi paljastaa sydämesi äänen

Aurinkoista kesää!










Ari Manninen
johtaja, JYU Executive Education
ari.manninen(at)jyu.fi
linkedin.com/in/arimanninen

emba.jyu.fi


EMBA Tekoäly ja liiketoiminnan johtaminen jälleen keväällä 2025. Tervetuloa mukaan!

JYU Executive MBA. Menesty johtajana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti