Muutaman vuoden takaisesta koronapandemiasta seurasi paljon kurjaa, mutta myös uusia toimintatapoja, jotka ovat jääneet arkeen vaikka niistä olisi oikein hyvin voitu luopua jo pari vuotta sitten. Kun kaikki opetus oli siirrettävä verkkoon, antoi se myös mahdollisuuden miettiä uudelleen sen, mitä oli mahdollista tehdä.
Alkuvuodesta 2022 Sitra julkaisi päivityksen megatrendiraporttiinsa ja tätä oli tarkoitus käsitellä JYU EMBA Tulevaisuuden liiketoimintaympäristö -kurssin osana. Sain ajatuksen tuon osuuden avaamisesta vähän isommalle porukalle ja lähetin kutsun myös aiemmin kurssin suorittaneille. Mukaan sai tulla, jos aihe kiinnosti ja aika sopi. Aika montaa kiinnosti ja kiitettävän monelle myös aika sopi. Syntyi signaalipaja, josta juuri pidimme neljännen toteutuksen.
Aiemmin signaalipajan fokus on ollut tulevaisuuteen vaikuttavien ilmiöiden pohtiminen, mutta tällä kerralla vuorossa oli jotain vähän erilaista: pohdimme sitä, miten voidaan johtaa kohti haluttua tulevaisuutta. Pohdinnan ytimessä oli vähän hankalalta kuulostava lainasana, antisipaatio. Sillä tarkoitetaan tässä hetkessä tapahtuvaa toimintaa, jonka tarkoitus on viedä meitä kohti haluttua tulevaisuutta.
Aivan vastaavasti kuin koronapandemia rikkoi lineaarisen tulevaisuuden, voidaan antisipaatiota käyttää ohjaamaan tulevaisuutta kohti haluttua versiota. Signaalipajassa meillä oli loistavia keskusteluja siitä, millainen on organisaatio, jonka jokainen jäsen elää omassa jokapäiväisessä työssään organisaation perimmäistä tarinaa, kohti tavoitetta. Pohdimme myös sitä, mitä tämä vaatii ja millaisessa ympäristössä se on mahdollista.
Tietyssä mielessä voisi kuvitella, että jokaisen työntekijän tulisi keskittää tekemisensä yhteisen tavoitteen eteen, mutta tämäkin vaatii vankkaa johtamista. Antisipaatioajattelu tarjoaa tässä yhden soveltuvan viitekehyksen: miten tehtävä työ palvelee tavoitetta? Toisaalta liian vaativat tai yleiset tavoitteet voivat myös halvaannuttaa ja tarvitaankin sopivaa pelisilmää asettaa yksilöille juuri sopivan tasoisia maaleja. Hienous tässä ajattelutavassa onkin, että se on jatkuvaa vuorovaikutusta eikä vain kerran strategiakaudessa asetettu virstanpylväs.
Johtaminen ei ole enää vain strategisten suunnitelmien toteuttamista, vaan jatkuvaa, arjessa tapahtuvaa dialogia ja vuorovaikutusta, jossa jokainen päätös vie meitä lähemmäs yhteistä, haluttua tulevaisuutta. Antisipaatio-ajattelu muistuttaa meitä siitä, että tulevaisuus ei ole etäinen päämäärä, vaan se rakentuu meidän jokaisen nykyhetkessä tekemistä valinnoista.
Meillä kaikilla on mahdollisuus ja vastuu toimia aktiivisina tulevaisuuden muovaajina ja johtajien rooli on innostaa ja kannustaa tähän. Miten luot omassa organisaatiossasi sellainen työympäristön, jossa jokainen päivä on askel osana yhteistä tarinaa?
Tulevaisuus on aina muovailtavissa. Ota ohjat käsiisi ja anna antisipaatio-ajattelun ohjata kohti haluttua huomista.
koulutuspäällikkö, JYU Executive MBA
Tulevaisuuden liiketoimintaympäristö -ohjelman johtaja
jani.kurhinen(at)jyu.fi
emba.jyu.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti