maanantai 30. maaliskuuta 2015

Kun antaa niin itsekin saa


Vanhassa teekkareiden vapputervehdyksessä on edelleen potkua. Tätä tervehdystä voi käyttää sparraamaan itseään päivittäiseen henkilöjohtamiseen.  Ihmiset työssään tekevät parhaansa päivittäin, mutta miten heidät saa ylittämään itsensä – edes joskus?


Viime vuonna saimme nauttia koripallon MM-turnauksesta jossa Susijengi näytti parasta osaamistaan. Villikortti vei meidät kisoihin jollaisia ei ennen ollut koettu. Joukkueemme ei ollut lähtökohtaisesti menestyjä, mutta tarjosi hienoja hetkiä turnauksessa. Oli suorituksia joissa yksilöt ja joukkue selkeästi ylittivät itsensä. Osaltaan tähän siivitti paikalla Bilbaossa olleet fanit jotka näkyivät ja kuuluivat katsomossa.

Meillä kaikilla on oma sisäinen fanijoukko joka jakaa kiitosta onnistumisista mutta myös masentaa häviön hetkellä. Johtamisessa tämä antaa mahdollisuuksia oikein huomioituna. Esimiehen tulee olla niin lähellä johdettaviaan, että pystyy näkemään milloin työntekijän sisäinen työpaikka on vastatuulessa ja milloin onnistuminen antaa siivet.
 

Työyhteisö on hallittavaksi vaikeaselkoinen ekosysteemi. Yrityksen organisaatiokaavio on monesti nopeasti lukaistu ja henkilöt voidaan nimetä sen eri tasoille. Strategia on yhteisesti sovittu ja tavoitteet piirretty kalentereihin.  Näin toimitaan varmasti valtaosassa suomalaisista yrityksistä. Miksi sitten menestyminen ei hyvästä suunnitelmasta huolimatta kohtaa?

Yrityksen toimintakulttuuri muodostuu tavoista ja asenteista henkilöstön keskuudessa. Puhutaan henkilökemioista ja siitä miten valitut henkilöt tulee olla samanhenkisiä. Työpaikalla suhteet alkavat muovautua ensikohtaamisesta lähtien. Mitä paremmat suhteet sitä parempi tulos on saavutettavissa.

Esimiesten tulisi olla tiiminsä kohtaamisissa mukana ja pyrkiä aistimaan tilanteet ja kannustaa kaikkia tasapuolisesti. Tunneäly on johtamisen teemoista kaikille jo tuttua. Jos tiimin vetäjä tai projektipäällikkö ei omaa havainnointikykyä ihmisten mielialoista ja tunteista, voiko sitä kirjoista lukemalla oppia?
 

Sisäinen työelämä määritellään joka päivä

Ihmisten sisäinen työelämä kokee nousuja ja laskuja päivän aikana heidän mielessään. Kahvitauon keskustelussa periksi antava voi jähmettyä miettimään tappiotaan ja hänen päivän työpanoksensa laskee merkittävästi. Tunneälyllä matkassa oleva esimies ottaa aiheesta kopin ja nostaa työntekijän takaisin omalle tasolleen. Mitä keinoja siihen on käytettävissä? Ei mitään ennenkuulumatonta:


1. Kuunteleminen on edelleen arvossaan.

2. Ole läsnä. 

3. Tuuleta ja kannusta pienistäkin saavutuksista – seuraava voi olla jo isompi.

4. Olemalla positiivinen tartutat fiiliksen lähiympäristöön.

5. Aikatauluta realistisesti, liian optimistinen aikataulu aiheuttaa stressiä.

6. Helpota tiedonkulkua, viesti ja ota vastaan viestejä – keskustele.

7. Älä pakoile vaikeitakaan päätöksiä.


On helposti uskottavaa, että ihminen, joka kokee voivansa vaikuttaa omaan työhönsä, kestää paremmin kuormitusta. Varmasti myös ihminen joka voi säädellä omaa tekemistään on luovempi ja tuotteliaampi. Miten voimme antaa tämän tunteen kadottamatta tuottavuutta?
Riittääkö kun tavoitteet on kaikille selvillä ja aikataulu on realistinen? Siihen sitouduttuaan, kyllä aikuinen ihminen saa aikaiseksi.


Nousukiidossa oleva projekti on kaikella tapaa positiivinen. Ihmiset ovat hyvällä mielellä ja tuloksia saavutetaan. Miten käy, kun aikataulun takaraja tulee vastaan ja yleinen hermostuneisuus lisääntyy. Tässä kohdin alkaa tunteet kärjistyä. Jaksaako johto vielä kannustaa ja motivoida? Pakkohan se on. Valitettavasti tämä pakko alkaa näkyä jo johdon olemuksessakin. Pitäisikö laittaa Suomen puolustusvoimien tapaan miehiä ja naisia vaihtoon, että saadaan projekti maalin aikataulun mukaan? Minä laittaisin - jos olisi mistä valita.

Työyhteisön ratkaisumallit ja tapa edetä asioissa vaikuttaa miten se selviää karikoista. Esimiehen on osattava antaa oikeat eväät jo pitkin matkaa. Tällöin on helpompi kohdata haastava aikataulu ja sen loppusuora jo ennen kuin kollegoiden sättiminen alkaa. Ennakointi auttaa tässäkin asiassa. Kun työyhteisössä on kaikki arvot kohdallaan, on onnistuminen lähempänä.

Usein korostetaan luovuutta joka saavutetaan hyvän olon ja ilon kautta. Millä tätä hyvää oloa sitten saa aikaan? Googlen luovuutta ollaan korostettu ja heidän työyhteisön toimintatavoista on kirjoitettu kirjoja.  Luovuutta korostetaan vapaudella – Googlen suunnittelijat voivat käyttää 20% työajastaan miten haluavat. Olisitko valmis antamaan luoville työntekijöillesi yhden kokonaisen 'tee mitä haluat' -päivän viikossa? 
Google on antanut ja saanut sille vastinettakin.













Pasi Niemi, FinnLacto Oy
Menestyksen Strategiat 2014-2015 –ohjelman osallistuja




Kirja: Pienet suuret teot, opi johtamaan kehitystä, Amabile Teresa, Kramer Steven
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti